Comisia Europeană și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, au exprimat un apel urgent pentru investigarea neregulilor constatate în timpul alegerilor parlamentare din Georgia.
„Cerem Comisiei Electorale Centrale a Georgiei și altor autorități competente să desfășoare rapid, transparent și independent o investigație asupra tuturor cazurilor de nereguli și acuzațiilor acestora”, se arată în declarația publicată pe 27 octombrie.
Uniunea Europeană a subliniat importanța clarificării și remedierii neregulilor pentru restabilirea încrederii în procesul electoral. La Bruxelles s-a menționat că cetățenii Georgiei au demonstrat, în ultimele luni, angajamentul lor față de principiile democratice și integrarea în UE.
UE așteaptă raportul final al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, care trebuie să fie prezentat cât mai curând posibil. În viitorul apropiat, chestiunea Georgiei va fi discutată la summitul informal al Consiliului European, care va avea loc la Budapesta.
Nereguli la alegeri
Observatorii internaționali au exprimat anterior îngrijorări cu privire la nereguli, inclusiv intimidarea alegătorilor, presiuni asupra funcționarilor publici, violență împotriva observatorilor, mită pentru voturi și vot multiplu. Deși ziua alegerilor a fost în general bine organizată, atmosfera a rămas tensionată, a declarat șeful misiunii OSCE, Pascal Alizar.
Partidele de opoziție din Georgia au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor din 26 octombrie și au anunțat proteste. Partidele politice care au depășit pragul de 5% au declarat, de asemenea, că sunt pregătite să boicoteze noul parlament.
Nerecunoașterea alegerilor de către președintele Georgiei
Pe 27 octombrie, președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că nu recunoaște rezultatele alegerilor, în care, conform datelor CEC, a câștigat partidul de guvernământ „Visul Georgian”, cu 54,08% din voturi. Ea a menționat neregulile numeroase și a acuzat Rusia de amestec, numind acest lucru o parte a războiului hibrid împotriva Georgiei. Zourabichvili a făcut apel la cetățeni să participe la proteste masive în Tbilisi pe 28 octombrie.
Fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, a sprijinit, de asemenea, acțiunile de protest și decizia opoziției de a renunța la mandatele parlamentare, considerând că alegerile au fost falsificate.