Persoanele cu un nivel genetic crescut de cofeină în sânge au un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și sunt mai puțin predispuse la diabet de tip 2, informează ScienceAlert.
O echipă de cercetători suedezo-britanici a studiat datele genetice a 10.000 de persoane și a identificat purtătorii variației genetice CYP1A2, cunoscută pentru că încetinește eliminarea cofeinei din organism. Cercetătorii au comparat aceste date cu informații despre bolile și IMC-ul acestui grup, folosind metoda randomizării mendeliene, numită astfel în onoarea biologului din secolul al XIX-lea Gregor Mendel. În acest studiu, nu au fost efectuate analize de sânge, notează rtvi.us.
Echipa a sugerat că efectul pozitiv al cofeinei în sânge ar putea fi legat de capacitatea sa de a spori termogeneza (producția de căldură) și oxidarea acizilor grași (transformarea grăsimilor în energie). Nu a fost găsită nicio legătură între cofeină și dezvoltarea bolilor cardiovasculare sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Cercetătorii au subliniat că sunt necesare „cercetări pe termen lung”, așa că este prematur să alergăm la cea mai apropiată cafenea pentru a slăbi.
„Vor fi necesare studii controlate randomizate pentru a determina dacă băuturile fără calorii care conțin cofeină joacă un rol în reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2”, au notat cercetătorii în concluzia studiului.
ScienceAlert menționează că randomizarea mendeliană poate uneori să ofere rezultate eronate din cauza unor factori neconsiderați. Persoanele cu varianta CYP1A2 sunt cunoscute pentru că consumă mai rar cofeină. Într-un studiu realizat de cercetătorii coreeni în 2017, s-a menționat că o concentrație de cofeină în sânge mai mare de 40 mg/l poate duce la un rezultat letal.
Anterior, cercetătorii iranieni au discutat despre pierderea în greutate asociată cu consumul de cofeină, iar colegii lor germani au susținut că oamenii ar trebui să bea patru cești de espresso pe zi pentru o bună funcționare a inimii.